Sunday, October 30, 2011

Ikan Singgang Kelantan

Lately nih sifat seorang wanita dah menular masuk ke segenap urat saraf saya..saya dah semakin obses dengan senduk dan periuk..hihihi..ntah la yer kenapa..nak kata nak kahwing?oh jauh sekali dua kali mahupun tujuh kali!kalo before this time ma masak saya tukang teman sambil borak2 but now..saya yang nak buat semua sekali..syabbas betey!!maju selangkah..:p


K lah..resepi saya masak simple2 jer..bukan teghor sangat pun lagi..sekadar nak isi perut taknak kasik kebulur jelah..haha..so hari nih kita buat ikan singgang yer..ni menu masak semalam la nih..kalo x takkan nya nak update ke blog kan..hahaha..


Orite kita mulakan ya..

1.Sediakan ikan..siang dan basuh bersih2..kali ni saya guna ikan aya a.k.a tongkol..yang kenit2 tuh ikan nak goreng jer tumpang sekaki nak glemer..haha..(1 ekor ikan aya saiz sederhana)

2. Sediakan :
    -Lengkuas 1/2 inci dihiris nipis
    -Bawang putih 4 ulas (hiris)
    -Bawang merah 4 ulas (hiris)

3. Masuk lengkuas, bawang putih n bawang merah ke dalam periuk..

4. Masukkan sedikit air ke dalam periuk..agak2 boleh hapus ikan lah..

5. Masak atas api sederhana..then masukkan garam kasar 2 s/b, asam gelugur 2 keping, gula 1 s/b..biarkan menggelegak..

6. Masukkan ikan dan cili padi banyak2 kalo suka pedas..biar hingga ikan masak..



Dah siap!boleh lah dihidangkan dengan sambal belacan dan ulam-ulaman pasti terangkat!!(angkat ke mana taktawlah..)..haha..


Selamat mencobba!






10 comments:

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

cicah budu petai sedap gok tu.. heheh

Princess Nur said...

Makan ngan budu durian dan ayam goreng pun sedapp..Pergghhh

Amy Syaquena said...

ike singgang memang best , amy sejak dok sini terus minat gila make kuah nie..

misya said...

sedapnya singgang

Mama Gee said...

yana..mama takleh makan singgang ikan..ntah nape loya je rs...tp kalau singgang daging mmg mama suke...
cara buat dia sama je kan? cuma ganti dgn daging kan?

Anonymous said...

Actually no matter if someone doesn't be aware of after that its up to other users that they will assist, so here it occurs.

Feel free to visit my weblog; cellulite treatment cream

Asyraf azam Asyrafsuria said...

Hahak,meme sedap jetak lah.....bley wt bini la dea pndai msak gak....ari2 mkn singgang pm beyeh...timo ksih sbb resepi ni...ambo nk try msak...sbb dk sorg diri etk,tiba2 minat masak...dk mkn megi jah smace...

Unknown said...

gune asam keping x?

adianiez AIDA said...

tq for sharing.
aida google and dpt resepi ni.

Zaim Aziz said...

asam keping dan gelugor benda sama bang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...