Thursday, October 27, 2011

Gulai Lemak Ikan Darat

Semalam pagi2 dah teman ma pergi pasar..tidak diizinin guwe bersenang lenang mahu tidur setengah hari time2 cuti nih..heee..dalam terpaksa ku pergi lah jua ke Pasar Wakaf Bharu yang femes amos..hakhak..tempat paling best pergi adalah tempat ikan2 Abdul Hadi Yahya..hihi..muka abang tuh sebijik Abd Hadi pemain Tganu tuh..alahai hensemnya..hahaha..tapi ma tak beli pun ikan dekat dia..:hampa:


Ma nak beli ikan darat..musim2 hujan nih sedap makan ikan darat hoii..So ma beli haruan dengan puyu..saya pulak mestilah mintak keli..my yummy fish ever..lepas tuh ma beli hati lembu..oh saya tak suka..then beli ikan selayang pandang untuk 8 ekor makhluk kat rumah tuh..kucing lorh..


Baiklah sebenarnya saya nak bagi resepi masak gulai ikan darat nih jer..terpanjang pulek hintro kan..hihihi..so here we go..ni version Kelantan eyh..originally by mai mother..


Bahan2:
1. Lengkuas 1/2 inci *
2. Kunyit hidup 1/2 inci *
3. Cili Kering 2tangkai *
4. Bawang Merah 5 ulas *
5. Bawang Putih 2ulas *
6. Asam keping 3keping
7. Santan1 cawan/ kalau pakai kelapa sebelah kelapa
8. Garam 1 s/b
9. Budu 1 s/b
10. Daun Kesum setangkai
11. Ikan darat ( keli, puyu, haruan)


Cara2:
- Blend semua bahan bertanda dengan sedikit air (*).
- Masuk semua bahan ke dalam periuk then masak.. make sure kena kacau2 sentiasa..

- Siap!




Senang kan?boleh cuba..sedap sangat tahu..nak2 musim2 hujan nih makan lauk kampung macani..weeew..craving..hikhik..owh part budu tuh if taknak boh pun takpor takderlah lari sangat rasanya tapi letak budu lagi menambah rasa la uols..heee..Selamat mencobba!!

8 comments:

PinKy MoMMa said...

sukaaaaaaaaanyer ikan darat!
boleh makan bertambah tambah hehehe

aNaYaNa said...

PinKy MoMMa ..
hehe..best kan sebab lemak manis jer ikan2 nih..

Iffah Afeefah said...

Yeahhh pndainye msk

Iffah Afeefah said...

Yeahhh pndainye msk

aNaYaNa said...

Iffah Afeefah ..
xpandai pun iffah..sekadar berkongsi jer..hehe

Mama Gee said...

omak ai...feberet mama gulai ikan darat nih! :)

aNaYaNa said...

Mama Gee..
sedap oh..hari2 rasa nak makan..hi3..

Anonymous said...

Thank you for sharing your thoughts. I really appreciate your efforts
and I am waiting for your next write ups thanks
once again.

Here is my web page: natural cellulite treatment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...