Thursday, October 20, 2011

Apam Polka Dots Kemek Yet Gebuuuw..

Nampaknya nafsu saya dalam bidang bakery ni semakin menjadi2..tak dapat ditahan lagi..hahaha..padahal terpengaruh dengan apam k.fieda semalam..kikiki..so balik kerja terus tuju kedai nak beli mangkuk kertas yang kecik cinonet tuh 1000pcs dengan harga RM6 jer..nak beli mangkuk lompang tuh sekali but takder lah..kuciwa sedikit..kena teruskan misi mencari nanti..


Jam 9 lebih macamtu masuk dapur..sorang2 jer kali ni..kakak saya sibuk nak siapkan menjahit dia sebab arini dia pergi Ganu kiter..saya sebenarnya agak frust sebab dah 2 kali buat tapi keras jadik apam nya..tak tahu kenapa..so semalam saya decide buat resepi sendiri men campak jer..haha..sebenarnya tak cukup bahan pun yer..


Ni saya share resepi campak saya ni yer..hihi..acuan untuk lebih kurang 50pcs cup paling kecik tuh yer..

Bahan2 :
-2 biji telur sejuk(dari peti)
-140g tepung gandum
-110g gula kastor / sebab semalam gula kastor lupa beli saya blend jer gula prai tuh jadi gebu terus..hihi
-3 sudu teh baking powder
-1 1/2 sudu teh ovalette
-1 sudu esen vanilla
-1/2 gelas susu pekat yang dibancuh / sebab tak suka susu segar plus mahal..haha
-Pewarna merah biru hijau kuning ikut suka
-Inti @ filling / saya guna coklat nutella tuh jer..


The making :
1) Pukul telur, ovalette & esen vanilla sampai kembang..(make sure ovalette tuh hancus korang kerjakan sebab ia ligat banyak tahu nak pukulnya asyik lari jer..licin..)

2) Masuk gula then pukul hingga kembang or jadi putih gebu..

3) Masuk (tepung yang diayak dengan baking powder) selang seli dengan susu..sambil kacau perlahan..better guna senduk jer tak payah mixer..

4) Bahagi adunan kepada beberapa bahagian..

5) Masuk pewarna ke setiap adunan..

6) Masukkan setiap adunan berkaler tuh dalam piping bag / plastik bersih..sebab tak jumpa piping bag tuh so saya guna plastik gulai yang lebih2 kenduri tu jer..

7) Picit sedikit adunan dalam mangkuk kertas..

8) Letak filling..(nak senang filling pun isikan dalam piping bag jugak yer..)

9) Picit adunan sekali lagi..tepulang nak letak banyak mana..sebab saya takder mangkuk lompang tuh jadi saya punya setengah mangkuk kertas jer isi..

10) Lepas tuh sila lah mendot-dot suka hati nak buat corak apa pun..

11) Kukus dalam 15 minit guna api kecik saja..before that make sure steamer betul2 panas sebelum masukkan apam tuh..kalo bunyi air menggelegak tu panas la tuh..ahahha..explen lagi kan..



Ok siap..simple jer resepinya..tapi saya puas hati sebab kali ni apam ni dah jadi selembut sutera gituw auwww!hahaha..walaupunn...rupanya agak menyayat hati sebab tak isi dalam bekas lompang or whatever it called untuk tampung apam tuh jadi bulat secomel doremon..ker ada teknik lain anybody knows?huhu..



Lepas ni memang akan buat berkali2 lagi sampailah betul2 menjadi comel macam yang kakak2 lain dok buat tuh..eh semangat hantu apa merasuk sampai macam ni ketagih nih?hahaha..tak aci tak kira ok..nak gak buat sampai jadi!

9 comments:

Anisa Hang Tuah said...

alalala...comeynyee

Niza Romli said...

nak try gak...tenkiu :)

misya said...

walau pun kemek still cantik tau

gedek! said...

macam cendawan smurf la pulak!

aleen aiden said...

woahhh,nanti ajar alin plak k!heh~

hakak CNN said...

eh senang gak yer nak buat nyer..hakak ingatkan susah nauu..leh try nanti nehh...makaseh lalink sudi sharee...nanti hakak nak buat lahh...hikhikhikk..

Qhaifa Nur said...

berwarna warni sukanya..kemek tak kisah, esok cuba lagi ok..

Ardini Humaira said...

woooow!!!
bestnye ^___^ terliur la dni

~izan~ said...

cantiknya..warna warni..akak penah dua kali je buat,lps tu dah sbb kecik2 ni akak xsabar hehe..akak tempah je kalau nk mkn..tmpah kat yana la hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...