Wednesday, October 19, 2011

Pokok2 Sekeliling Rumah Kami..

Duduk dekat kampung ni biasalah hidup harmoni dengan tanah..so segala jenis pokok mak nenek semua tinggal pluck jerla..tuh pun kalo ditanam la..n kalo menjadi tanamannya..dan semua pokok2 di sekitar rumah kami ni ofcosla ma yang tanam..harapkan anak dia kenal pokok pun dah syukur..hahaha..


Ni kawasan tepi rumah la nih..dulu belah yang nampak bersemak tu arwah pakcik usahakan pokok2 pisang..sekarang dia dah takder tinggal bape batang jer pokok pisang..tuh pun masih ada hasil sebab kadang2 makcik2 yang buat kuih kat kampung ni datang beli..


Pokok pisang yang tinggal..:p


Pokok daun kari yang lebih tinggi dari saya..subur ko yer..haha..tuh api asap berkepul sebab buat pembakaran terbuka masa ma balik aritu..ma balik baru nak gotong royong..kui3..


Lengkuas..tak pernah lulus nak gali ia..hahaha..


Serai kayu..ini untuk buat ulam nasi kerabu yer..cicah budu ssesajer pun sedap jugak time xder ulam sangat..hihi


Ni bukan lalang yer..ni serai wangi..kecik2 dulu selalu tertukar lalang dengan serai nih..hahaha..


Daun kesum..comel2 tumbuh di tanah..nampak jer kecik bau semerbak..hehe..


Ini pokok hikayat..hehe..pokok pauh ringan oang kelantan panggil..belah luar panggil apa yer..mempelam?mangga muda?haha tak taw..

Pokok pandan..dulu banyak jugak..sekarang dah tinggal berapa kerat jer..pandan merajuk ni namanya..hehe


Jambu kayu yang hidup segan mati tak mahu..tak berbuah2..buah dia warna pink kat dalam bila masak..dulu ada 1 pokok tapi dah tebang sebab nak makan rumah dah pokok tu..kalo tak asyik begayut kat pokok sambil nyanyi2..heee..


Inai..tinggi giler pokok ni..merimbun sungguh..dah lama tak guna inai ni..berinai pun tak..time gedik nak pakai inai pun pakai yang picit tuh jer..merah n cepat pudar..pakai inai pokok ni oren saja la jari maniskuh..haha


Pucuk ubi kayu..sedap dicelur buat ulam..dan ubi kayu..musim hujan2 ni kalo rajin galilah..tapi kat umah takder saper rajin pun nak makan ubi kayu..hahaha


Dan ini pokok dokong..pokok kesayangan bonda..hehe..dulu bertahun nak tunggu pokok ni berbuah..macam2 cara buat..siap takang dengan kapak lagi time bulan mengambang..tahu takang?haha saya men bedal jer..tapi 5,6 tahun lepas akhirnya berbuah ia..:)

Ada 3 pokok tapi 2 pokok jer berbuah..yang 1 lagi masih dalam proses merajuk lah tuh..hehe..


Actually banyak lagi pokok2 sekeliling rumah tu..haaa..macam dok dalam hutan kan?haha..tu lah namanya orang kampung..pokok2 jer keliling rumah bukan bangunan pencakar langit okeh..tapi alhamdulillah saya tenang jadi orang kampung..^_^.















13 comments:

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

nak mintak daun kesum!! nak tanam kt dalam pasu.hehe~ senang nanti nak msk laksa atau asam pedas.

Puan tia said...

perghh dokong tu mcm menarik tertarik jer..hihii

Iffah Afeefah said...

Byk betolx pkok

misya said...

bestkan nak ape je bole ambil terus,tak payah beli jimat

aNaYaNa said...

Puan tia..
memang menarik ditarik la dokong tu kak..hihi

aNaYaNa said...

Iffah Afeefah..
pokok yang mak tanam..senang anak2 makan..heehe

aNaYaNa said...

K.sya..
jimat ker..tak terasa pulak..sebab tukang makan jer..hihihi

ArELeEz said...

tetiba rase cam masuk class p'tanian pulak. he3..

aNaYaNa said...

ArELeEz..
haha kelas ptanian camni eyh?bolehla kan..sambil2 belajar kenal pokok..kikiki..

Ardini Humaira said...

sedak molep makey buoh musim2 buah gak dih :D

Ardini Humaira said...

sedak molep makey buoh musim2 buah gak dih :D

Mama Gee said...

tingginya pokok inai...
skrg ni dh payah nk jumpaa pokok ni..
inainya mmg kurang merah..tp lambat hilang....mcm2 cara nk bg merah..campur air teh lah..arang lah..nasi lah...hehee

Anonymous said...

Have you ever considered creating an ebook or guest
authoring on other sites? I have a blog based on the
same ideas you discuss and would really like to have
you share some stories/information. I know my visitors would value your
work. If you're even remotely interested, feel free to shoot me an email.

Also visit my weblog - natural cellulite treatment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...