Sunday, October 16, 2011

Kisah Saya..Kawan..dan..MLM..

Semalam bersamaan hari Sabtu pagi2 lagi dapat call bertalu2 dari kawan saya..tapi tak kuasalah nak jawab sebab nak layan tidur kan..so pkul 8 bangun reply sms dia tanya apa hal semua..so dia minta teman dia nak tengok tempat biznes katanya..mulanya terkejut jugalah dah nak buka biznes dah kawan saya tu sebab dia masih dalam kontrak kerja..tapi takperlah dah nama kawan so saya on jerlah..lagipun dia kata sambil kuar jalan2..so siaplah saya tunggu 10.20 macam tu di datang..buttt..


She's not alone lah..ada driver..saya ingatkan boifren dia sekali ker nak ikut..masuk car rupanya kawan kitorang gak..eh?makin peliklah saya..tanya dorang plan nak g mana kan tapi taknak jugak bagitau..takperlah boleh gelak2 lagi..maybe dorang ada pakat buat biz n nak ajak saya tengok sekali kot..so sampailah kitorang ke destinasi di Wakaf Che Yeh..


Sampai sana kena naik tingkat atas pulak..cantik tempatnya mcam ala2 tadika gtu..so masuk2 jer dah terpapar skrin n SCORE A n banyaklah kerusi tersusun..maybe ramai lah yang nak join biznes tu..saya dah tersengih2 dah..kawan saya tanya saya..kenapa Na?saya cakapla sambil senyum2 owh score A ni aku tahu..aku xminatlah MLM nih..so dia cakap bukan MLM jugak dengar r dulu..eh??xperlah kita dengar jerla..walaupun dalam hati adalah jugak rasa geram n tertipu kenapa tak bagitahu awal2 kan?cakaplah betul2 nak pergi mana..cam siot jer ah..


Then dengarlah talk dia dalam 2 jam gtu lah kot..mula2 tengok dia present pasal produk skor A tu saya masih boleh terima akal lah..ok lah produk yang boleh membantu budak2 jadi mkin pandai..aplikasi2 yang menarik jugak..pasal produk dia bagi saya tak ader apa yang nak disalahkanlah..so sampai satu part kakak yang merangkap lecturer tu cakap tak pergi sekolah pun takper dengan skor A nih..haaa?biar betik??huhu..tak masuk akal sudah..lepas tu dia pun bagitahu harga untuk satu tu apa ke nama ntah RM700++ tak ingat..masa tu dah...mak aihh..mahal gilos?


Lepas tu tukar part sesi kedua untuk terangkan pasal pemasaran pulak..kakak yang pangkat cikgu tu pulak bagi talk..saya tertarik dengan dia sebenarnya..banyak yang dia citer..meremang semua bulu roma..serius..dok citer smua yang student2 dah jadi jutawan sebab join skor A nih..ptptn dapat bayar habis..kereta beli cash..bagi mak ayah 2,3 ribu sebulan..wawawa..banyaknya..semua tu tak ganggu belajar katanya..lepas tu macam2 lah citer semua pasal duitttt jer..saper taknak kan?saya yang kejer 3 tahun ni pun takder saving pun..hah..


Kakak tu cakap ramai yang dok burukkan skor A padahal dorang tak tahu citer sebenar..dengar dari mulut ke mulut jer..lepas tu buruk2 kan skor A..bila datang dengar sendiri baru tahu..katanya..entahlah banyak lagi sebenarnya..memang betul masa talk tu saya rasa tertarik la jugak..tapi masih boleh berfikirlah antara keperluan dan kehendak sebenarnya..yang saya tertanya2 adalah setiap kali kakak tu sebut tentang kejayaan saper tentang skor A mesti ahli yang lain sorak 'hebattttt' kat belakang..dalam hati ni apa kejadahla hebat2 dorang nih..Allah jer yang hebat kot..then pikir oh mungkin style dorang nak bagi semangat lah kot..


Sampai time nak abis talk, kakak tu dok cakap pasal 1%..best jugak ayat dia..tapi lupa dah..ekekeke..paham pun tidok sebenarnya..then dia laung 3 kali lawan tetap lawan,lawan tetap lawan, lawan sampai jutawan..owh ok..kenapa tiba2 lawan pulak?huhu..maafla memang banyak persoalan yang tak terungkai..


Abis jer talk..kawan saya ke belakang sebab nak buat payment then dia ajak saya sekali lah suruh isi borang jer sebab saya memang tak ada duit pun..hoiii kawan saya bergolok gadai ok semata2 nak join tu..hohoho..makin tak logik bagi saya..lepastu kakak yang bagi talk tadi push2 saya..tanya duit semua ada berapa bla2..saya tetap cakap tak aderlah dah memang takder kan..so dia cakap lagi..takper Na nanti kena cepat la sebab kalo group saya(yang kawan saya tu lah) dah jalan nanti ketinggalanlah saya..saya angguk2 jer..then dia cakap lagi nanti kena cepat2 cari orang 2 orang la kat bawah baru boleh jalan..eh?eh??eh???


Semakin tersimpul persoalannya..awal2 masa talk katanya jangan ingat nak cari downline jer tapi fokus jual produk..tapi eh tiba2 minta cepat2 cari downline pulak kenapa kan?dahla tengah gila dok pikir celah mana nak korek duit dekat seribu weyh?boleh pulak kan sebab dah terpengaruh sikit2..haha..so dia cakap takperla kena berkorban sikit kalo nak berjaya..usahalah cari modal dekat mana2..hurmm..so dah siap isi borang turunlah kitorang 3 orang sebab kawan pempuan saya tu nak belanja makan..dalam masa yang sama dorang dok push2 saya jugakla..saya iya2kan jerlah..hati pun dah 50-50 kan..yerla dengar talk dah 2 jam mau tak 50-50..haha


Balik rumah saya stori mori dekat kakak saya dia seronok gaklah dengar..lepastu saya citer gaklah kemusykilan saya..lepas tu kakak saya tanya..abes tu kalo tak cari downline tu bayar tu burn macam tu jelah?boleh pulak saya cakap..eh taklah boleh guna untuk anak2 buat belajar..kakak saya kata lagi abes yang takder anak caner?nak jual kat saper?mahal2 macam tu..terus hotak kebingaian..hahaha..saya teringat kawan saya sorag lagi tu sebab dia dah join awal yang starter pack dia pun tak guna lagi..dah dia anak bongsu..dah kejer..saya tnya dia abes tu dia letak mana?ada kat umah jelah katanya..kalo ada orang nak dia nak jual..ehh?tu kalau ada kan?kalu takder?huuuu..dahla dok kampung..ingat senang ker orang nak hanguskan duit RM700++ untuk beli tu?melainkan sedekah amal jariah..kikiki..


Dan dari semalam sampai ke harini saya asyik dok terpikir pasal benda alah ni jelah..nak join ke tak kan..nak jadi kaya ke tak kan..bak kata kakak yang bagi talk tuh ' kalo tak join maknanya saya sombong dengan peluang dan rezeki yang Allah dah bukakan dekat saya'..hurm..sombong ker kalo tak join..tapi masalahnya mana nak cekau duit dekat 1k kan?nak berhutang dengan family?takkanlah sampai macam tu..lepastu kena cari orang pulak untuk saya dapat balik modal..abis nak ganti duit family macamana kan kalo takder downline?saper pulak nak jadi downline saya?takkan nak biznes sampai pikir nak pecah kepala macam ni kan??hohhh..


So pagi tadi macam dah diduga kawan saya sms saya tanya saya macamana nak join ker ok ke tak kan?so saya reply saya belum mampu untuk join mungkin lain kali..malaslah nak banyak2 reason kan..then u know?she didnt reply me at all..eh marah ker?aduhaii..kalo pasal benda ni sampai nak hilang kawan memang tak patutlah..maybe lah dia frust sebab nak cover duit modal dia tu macamana takder downline nih?ingat senang ker nak cari orang?So saya pun taknaklah cakap banyak..the decision is mine..saya tak mampu nak buat MLM tuh semua..


Saya harap kawan saya berjayalah sebab kesian lah dia dah bergolok gadai nak join tu..kawan saya yang sorang lagi pun cakap kalo orang lain berjaya kenapa tak dia?so i wish them luck lah..bagi saya biarlah saya bekerja dengan usaha macam ni walaupun mereka kata mereka pun berusaha bukan duduk goyang kaki jer..eh?tapi yang cakap cari downline 2 orang lepastu downline tu pulak cari orang macamana pulak?huhuhu..


Ni sekadar perkongsian saya yang pertama kali join talk MLM yang diajak oleh kawan tanpa memberitahu hala tuju sebenar dorang bawa saya keluar semalam..papepun thanks lah dapat makan nasi ulam free semalam..kikiki..


Semoga Allah murahkan rezeki saya dengan cara2 yang lain..saya memang cari rezeki tapi dalam masa yang sama saya cari ketenangan..bagi saya produk skor A memang bagus kalau saya mampu memang saya beli..tapi once again harganya agak tidak mampu bagi saya..dan saya juga tidak mampu untuk bawa kawan saya setiap minggu tanpa memberitahunya kemana lantas bawa mereka dengar talk yang entah mereka suka ataupun tidak..


Terima kasih untuk pengalaman ni..lepas ni dah boleh berhati2 lah kalo dapat invitation macam ni lagi..heeee..:)

9 comments:

~izan~ said...

skrg bykkan MLM program ni.mula2 cerita psl produk je then last tetap ada downline hehe...

mcm kes yana ni la,tetiba suruh cari cepat2 yer ehehe

nini said...

saya pon ada pengalaman dengan mlm nih...meh baca entry saya....

puteri eima said...

saya pown pernah terkene dgn program MLM ney... program hanya dibuat waktu malam jer... siang nyer tido... hahhah. sampai ade member saye ney... sanggup jual laptop die... semata2 nak join program ney... last2 biasa jer die, x kaya pown...

Mama Gee said...

x perlu paksa diri...dan yg menjual tu juga tak perlu nk memaksa2 then merajuk kalau org takmo join.. :)

aNaYaNa said...

k.izan..
tu la k.izan..tertipu lah..huuu

aNaYaNa said...

nini..
bg la link nak baca tak jumpa..hehe

aNaYaNa said...

puteri eima..
aah kan..pelik sampai nak jual bergolok gadai..tak logik sungguhla..

aNaYaNa said...

Mama Gee..
ntahla mama..dia majukla sebab kena cari orang lain pulak nak jadik downline dia..hehe

Anonymous said...

great put up, very informative. I ponder why the opposite specialists of this sector
do not realize this. You must proceed your writing. I'm confident, you have a great readers' base already!


Review my blog ... home cellulite treatment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...