Monday, October 31, 2011

Remis Goreng

Sebelum pulang..marilah kita menikmati resepi dari Chef Yana dulu barang sepoint dua..ahaks..ahaks..heh ngada nak chef2 yer masak pun tak khatam lagi..hehe..


Ok ni menu pun simple jugak taw..no susah2 punya..menu orang kampung jer..heee..kali ni nak bagi resepi remis yang simple jer yor..


Bahan2 :

1) 4 ulas bawang putih (tumbuk)
2) 3 ulas bawang merah (tumbuk)
3) 1/2 inci halia (tumbuk)
4) 3 batang serai (ketuk)
5) 1 sk garam
6) 1 sk gula
7) secubit ajino (option jer)
8) Remis atau boleh juga apply untuk lala,etak,tijah or whatsoever..ke sama jer?hihi


The making :

1) Basuh remis bersih..

2) Panaskan kuali dan sedikit minyak untuk menumis..dan tumis bawang putih, bawang merah, dan halia.

3) Then masukkan serai yang diketuk..

4) Masukkan remis tadi..

5) Masuk garam,gula dan perasa then gaul2 hingga sebati dan sehingga remis masak..bila masak remis tuh dah terkopak2 isinya..


Siap!bolehla hidang dan makan secara berjemaah..hehe..


Selamat mencobba!


7 comments:

Amy Syaquena said...

amy x pernah makan remis tapi atok pernah la makan , adakah rasanya sama...

zailamohamad said...

sedapnya remis..

dik, nanti emailkan akak alamat ya, nak pos FM;)

btw, selamat berkenalam:P

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

nak sedap lagi bubuh budu yana...sungguh ni...memang terangkat...

fieda said...

remis manis kan rasa dia..pernah mkn zaman bdk jer dulu..mklum la kg kt tepi pantai jer...

Anonymous said...

Your method of describing the whole thing in this piece of writing is in fact fastidious,
all be able to easily be aware of it, Thanks a lot.

Here is my homepage ... anti cellulite treatment

Anonymous said...

Hello there, I found your website by the use of Google at the same time as searching for a comparable
matter, your website came up, it appears great. I've bookmarked it in my google bookmarks.
Hello there, simply was alert to your blog via Google, and located that it is truly informative. I am going to be careful for brussels. I'll appreciate in the
event you continue this in future. Many
folks will probably be benefited from your writing.

Cheers!

Here is my page - cellulite treatment cream

Anonymous said...

electronic cigarette, smokeless cigarettes, electronic cigarettes, vapor cigarette, e cigarette, smokeless cigarettes

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...