Tuesday, May 3, 2011

Mee celup makanan ruji rakyat Kelantan..

To be honest mee celup ni boleh buat aku sasau kalo aku tak dapat makan ia di saat aku nak sesangat..and fyi ni lah salah satu menu tersohor rakyat kelate..pendek kata ke panjang kata kalo orang kelantan tak makan ni memang tak pure punya kijang laa..:p



Entry ni dah lama time aku melepak ngan Joja..tapi asyik la lupa nak buat kan..huhu..Kalau kat wakaf bharu ni selalu aku melepak makan mee celup dekat kedai Kak Ni sebelah stesen keretapi ataupun kat atas pasar kedai Kak Long..Kak Long tu anak dia..mak nya aku taktaw nama..



Nasi air untuk Joja..



Kueteow untuk aku..nampak macam sup kan?tapi nehi nehi ok..tak sama langsung..sup ada minyak2 sebab kena tumis2 kan..ini takder..lagi best sebab tak muak..pakai air rebusan tulang daging jer macam tu..



mee celup ni tak lengkap tanpa perasa2 nih ar..mana2 ko pegi makan mee celup memang akan ada bekas untuk tambah perasa ni..ada serbuk lada kering, air lada ijau, garam, gula..aku suka air lada ijau tu jer..masam2 pedas..phewww..



Makan mee celup ni standard air nya bandung, air tebu gitu baru terangkat..nak fresh oren kat kedai macam ni kena pikir tujuhplohtujuh kali la..tu pun kalo ada..maklumla mostly kedai mee celup ni ala2 warung gitu..kalo ada kat restoran pun dah nak menghala ke sup dah..tak sedap!



Ok..korang kalau ke kelantan sila cuba makan mee celup yer..kalo tak sia2 maghi kelate..hehehe


10 comments:

shiela said...

waa..besnye mee celup..kite pun suke..tapi susah nak dapat kat sini..

Cik Puan Zura said...

nanti kalo gi kelantan nak helo ana la...suruh belanja mee celup...kekeke...

aNaYaNa said...

shiela :

orang kata kat shah alam ada mee celup best..tapi taktaw area mana..:p

aNaYaNa said...

K.zura :

hehe..bisa saja..bukan rege makanan hotel pun..hik2..

ibuayahdamia said...

wahh....mee celup feveret hubby kak ayu ni..tapi kat JB ni sangat lah terhad kedai yg jual mee celup ni...memang best...tak muak...

aNaYaNa said...

k.ayu :

ala..buat apa cari kedai..k.ayu kan teror masak2 nii..huuu..jeless..hehe

Mama Gee said...

mee celup kelantan the best!!
huhu lama tak rasa..

aNaYaNa said...

Mama Gee :

yup2..memang terbaikk..meh2 la nak rasa..:)

kering said...

Aku dh mkan mee celop lbh dari 2 Tahun smpai member aku budak Kelantan ckp Aku lbh Kelantan dari dia..hahahaha..
Mee celup memang the best..

Anonymous said...

Nice blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
A design like yours with a few simple adjustements would really
make my blog shine. Please let me know where you got your theme.
Many thanks

Also visit my website - best cellulite treatment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...