Tuesday, May 10, 2011

Tentang sunblock/uv protection yang korang perlu tahu.

Korang selalu guna sunblock?mestila kan?orang perempuan risauuu sangat kalo berjemur lama2 tengah panas matahari takut sunburn..takut hitam..huhu..aku pulak..masyaallah susah benar nak apply sunscreen or apa2 losyen jer..lecehh jer bagi aku..tapi takper aku nak share dengan korang pasal sunblock ni sikit..penting ni!



1) Kebayakan sunblock hanya protect daripada sinar UVB sahaja..kecuali bagi botol khusus yang mengatakan ada UVA protection juga..apa itu UVA/UVB? UVA is gelombang ultraviolet panjang yang boleh menyebabkan kanser kulit..UVB pula gelombang ultraviolet pendek yang menyebabkan kulit kita 'sunburn'.

2) Sunblock ni kena apply di kulit kita setiap 2jam sekali..kalo tidak potensi untuk kita dapat sunburn ada 5kali ganda..huhu..

3) Tempoh expire sunblock adalah selama 1 tahun..jadi selagi belum abes bolehla guna sampai setahun..kalau dah cukup setahun kena la beli baru sebab ia juga mengandungi bahan kimia.


4) Sunblock yang ada kandungan SPF 70/90 sebenarnya bukanlah memberi 100% perlindungan untuk kulit kita..malah kulit kita akan menyerap lebih banyak bahan kimia berbanding SPF yang lebih rendah..sekaligus mengakibatkan iritasi pada kulit seperti kulit kemerah merahan..jadi kalau kulit jenis sensitif better use yang low punya SPF.

5) 70% orang dewasa dilaporkan tidak apply sunscreen pada badan mereka..dan lebih 1/3 penduduk AS mengalami luka sunburn pada badan mereka pada tahun sebelumnya..

hatandsunglasses.jpg

So?apa kata korang?selalu ker korang apply sunblock or sunscreen ni?and kerap tak?if yes..bolehla jadikan entry ni rujukan..thankss..:)

sumber : sini

4 comments:

Redbloodsnow said...

Info yg sgt berguna nih. tenkiu dear. mwah² :)

siti murni said...

good info lah! thanx dear..:)
ndak2 pulak sekarang musim panas, matahari menteriak..elok2 lah pakat2 apply sunblock..

Myra Jay said...

tip yg baik.. rupanya 2jam sekali kena apply ye..:)

Huhu, tp kekadang malas jugak :)

Anonymous said...

This article will help the internet visitors for setting
up new website or even a blog from start to
end.

Here is my webpage laser cellulite treatment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...