Sunday, September 11, 2011

Resepi Sup Ayam Sedap dan Simple

Rasanya dah abes kot citer raya..otak dah jem dah ni..huhu..harini pulak badan sejuk panas jer..tekak pun sakit..per lagi..demam lah ni..tadi baru lepas lunch dengan Maggi Sup beli dekat kedai bawah.. rasa ok sikit la makan sup panas2..oh slurrrppp..hehe..




Jomlah hari nak kongsi resepi turun temurun dari Mamanda;Sup Ayam..:)


Semua list bahan dah dibold eyh..so just tick jer..hehe..malas nak ulang2 taip list bahan..ngeee..




1) Perap ayam dengan limau nipis dan sedikit garam selama 15 minit


2) Kemudian masukkan air ke dalam periuk untuk rebus ayam..agak2 tenggelam ayam tu la..lebih tak pa..then masuk sekali 2 biji bawang putih yang diketuk dan 1/2 cm halia yang diketuk juga..masukkan juga lada hitam/lada benar 10 biji yang ditumbuk dan dikacau dengan air dan akhirnya sup bunjut..


3) Panaskan kuali dengan sedikit minyak..


4) Once minyak da panas masukkan 5 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih..semuanya dimayang halus..masuk sekali bunga lawang dan masak hingga kekuningan bukan hitam ok...tutup api dan toskan..


5) Masukkan (4)/bahan goreng tadi ke dalam periuk rebusan ayam, masuk garam seenak rasa dan biarkan sehinnga ayam empuk dan masak..


6)Sedia untuk dihidang.. taburkan daun sup dan bawang goreng beserta perahan limau nipis untuk rasa yang lebih kick..:p




Sedap nih taw....cuba jangan tak cuba!!!haha..

3 comments:

fauzi said...

awak ambik mana erk resepi nei? Nak share leh?

aNaYaNa said...

tak ambik mana2..originally by my mama..hehe..ambikla..share2..:)

Anonymous said...

My partner and I stumbled over here from a different web
address and thought I might check things out.
I like what I see so now i'm following you. Look forward to finding out about your web page again.

Take a look at my page cellulite treatment reviews

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...