Wednesday, November 9, 2011

Gaji Tak Sampai Seribu?Gila Kau...Baik Kerja Kilang!

Itu kata2 yang terbit dari seorang sahabat kepada sahabatnya ini..sangat pedih dan mencucuk kalbu..tapi saya tahu beliau tak berniat nak menyakiti hati saya..cuma mungkin beliau terkejut gaji tuh yang xpadan dengan kelulusan yang ada..


Untuk pengetahuan kawan2 seriously gaji saya tak sampai seribu pun..dan untuk pengetahuan jugak memang saya ada diploma dari IPTA..tapi diploma sekadar diploma saja lah..kerja saya?kalo tak masuk u pun boleh buat kerja nih..memang..memang kerja nih bukan untuk saya..


Tapi saya bersyukur sekurang2nya saya ada kerja..makan pakai saya mampu saya tanggung sendiri..boleh bagi duit dekat ma setiap bulan walaupun nilainya tak seberapa..boleh beli apa yang saya nak tanpa minta pada family lagi..boleh bagi duit raya dekat sanak saudara..masih boleh saya hidup tanpa meminta dari sesiapa..


Apa ada pada gaji seribu, 2 ribu kalo hati tak rasa bahagia?kerja kilang?tak payah cakap..saya sendiri dah kerja 3 buah kilang sebelum2 ni..Seronok?tak langsung!gaji?kalo OT sepanjang bulan bolehla dapat seribu lebih2..tapi sangattttttt penat dan tak seronok langsung!kerja tu pun sebab terpaksa jer..lagipulak kalo nak saya tak perlu tunggu advise sesiapa untuk saya kerja kilang..dari lepas spm saya kerja sampai sekarang mesti dah dapat beli rumah kot..


Tapi masalahnya saya taknak!saya lebih suka kerja yang santai..yang ada kehidupan..yang buat saya tenang walopun takderlah tenang mana..sekurang2nya saya ada masa dengan family dan kawan2..memilih?memanglah..setiap orang pasti ada cara pilihan kerja yang dorang nak kan?saya pun sama lah..tak boleh samakan awak dengan saya..saya tak rasa duit segala2nya sehingga perlu kerja yang keluar tak nampak matahari balik pun dah nampak bulan..


Tak..tak..saya bukan macam tu..biarlah bagi saya, saya dapat menikmati kehidupan ni macam orang lain walaupun gaji saya tak beribu..gaji awak?awak belum kerja lagi..awak belum faham rasanya bila orang bertanyakan tentang kerja kita..bila orang nak cakap kenapa tak kerja tu kenapa tak kerja ni?itu lebih baik or whatever..awak belum cukup mengerti..


Memanglah..saya tak puas hati pun dengan kerja saya..saya pun berusaha nak dapatkan kerja yang lebih baik..ptptn pun dah tertangguh bayar..apalagi nak pakai kereta or nak beli rumah?jauh panggang dari api lah..siapa yang taknak kehidupan yang sempurna?semua orang pun nak..semua orang pun ada cara hidup masing2..


Jadi saya harap janganlah mudah kita nak menghukum orang yang berpelajaran dengan kerja yang tak seberapa..sekurang2nya kami tak menganggur atau hidup menyusahkan orang lain..kami berusaha untuk menjadi lebih baik juga..tapi rezeki..tetap Allah yang menentukan..


Sungguh saya sedih sangat2..saya sendiri dah lama nak tukar kerja..tapi belum rezeki saya..orang boleh cakap apa saja tentang kita sebab mereka tak menanggung apa yang kita rasa..apa dalam hati kita..


Itu sahajalah coretan saya..saya tahu saya emo..tapi bukan niat saya untuk melepas geram cuma sekadar berkongsi rasa dengan kawan2 semua kerana saya tahu seperti saya, korang semua pun ada hati dan perasaan kan?tak semestinya yang terbaik bagi kita tu baik untuk orang lain juga..



Sekian.

16 comments:

nini said...

dun worry, kita mula dari bawah...kalau wat kerja dengan ikhlas, gaji ciput pun cukup...tapi kalo kerja tak ikhlas asyik curi tulang gaji ribu riban pun still tak cukup...kan...=D

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

adik jangan sedih..jangan putus berdoa tau.. meh akak cite kisah benar.. adik akak sendiri di usia 23 tahun kelulusan enginering keja di kilang as enggnir gajinya sebulan cecah 4k!! bayangkan semuda itu gaji sebanyak itu.. tapi hidup dia tak tenang. enviroment keja menyakitkan hati.. sampai kurus2.. last2 mak akak suruh quick keja & sambung master.. org dah biasa pegang duit mana boleh tak de duitkan? walu mak bagi dia elaun bulanan tak semahsyuk dapat 4K..dia cuba gak carik keja2 lain.. & akhirnya dia mengalah sambung study dgn redo..tak sampai beberapa bulan alhamdulilah dgn bantuan kawan akak, akak pun tak sangka tetiba je kawan akak dari agency lain bagitau dia nak pakai temporary staf .. gaji not bad 2.5K.tapi dekat sangat dengan umah.. adik akak amik offer as temporary staf. baru2 ne dia dapat interview dari big company pun dia tak mo pegi..dia selesa dgn gaji 2.5K & enviroment kat tempat kawan akak...priceless pada dia.. dalam masa yg sama dia teruskan master & dia happy .tak nangis2 mcm keja gaji 4K.. butttttttttt mesti ada usaha utk meningkatkan diri sbb kita tak boleh berada di takuk lama sahaja ... jangan putus asa..jgn putus doa & kena berani keluar dari keselesaan yg ada..

misya said...

sabar la yana,biar la org nak kata apapun

zailamohamad said...

alahai, akak pon sama jugak dik..belajar samapi degree last2 kuar dapat keje taraf orang SPM je, memula memang memberontak tak puas hati tapi pk2 bukan senang nak cari keje zaman sekarang ni, lagipon dapat keje kompeni best, dekat ngan laki, rumah, senang nak solat...sekarang ni hampir 5 tahun keje, macam2 akak dapat, boleh je beli rumah, bayar PTPTN..pastu lama2 tu kalau kita keje sungguh2 insha allah bos pon akan nampak hasil usaha kita, lama2 gaji pon makin naik..kalau kita ikhlas kerana Allah..insha allah dipermudahkan olehNYA

aNaYaNa said...

nini..
betul tu nini..tapi saya harap akan ada kerja yang lebih baik lepas ni..dah nak masuk 3 tahun kerja takder increment or apa2 pun..sedih kan?

aNaYaNa said...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF)..
K.ila..
meremang bulu roma baca pasal adik k.ila..tu lah kan duit bukan tujuan utama walupun duit tu penting tapi suasana kerja pun nak seronok jugak..

insyaallah yna tak akan putus asa berusaha n berdoa..time kasih nasihat kak..really appreciate!

aNaYaNa said...

K.sya..
alhamdulillah k.sya..masih bersabar lagi sehingga ke hari ni..:)..

aNaYaNa said...

zailamohamad..
K.zaila..
seronoknya baca citer akak..semuanya best jer..nak macam tu lah kak..kalo taraf spm gaji best xper juga..ini dah nak masuk 3 tahun kerja tapi sekadar cukup makan jelah..nak bayar stdy loan pun xlepas..

Mama Gee said...

rezeki tu ada di mana2...jgn bandingkan kita dgn org yg gaji beribu..bandingkan kita dgn org yg struggle mencari kerja tak dpt2 tu...lebih beruntung kan...

mama pun kerja utk jawatan diploma je..walaupun ada degree...mula2 mmg rs rendah diri...tapi selow2 kita cuba tingkatkan prestasi kerja kita...ambil exam utk naik pangkat dan sebagainya...pastu boleh capai kedudukan yg lebih baik...

Hani Syahani said...

hai, alah rilek lah diorang tu tak lalui mane dia tau, xpe rezeki Allah ade kat mane2..yg penting idup ni kene hepi dan senyummmmm...:)

ZianaRazali said...

Mama Gee..
harapnya lpas nih dapat rezeki lebih la mama..:)

ZianaRazali said...

Hani Syahani..
hehe..betul tuh..senyum sokmoo..

Anonymous said...

Painful of life. Semua org rasa itu. Tapi sampai bila? This is reality. Kita kena buat apa yg kita rasa kena buat. Kalau ckp pasal life. Never ending story. Go on and explore the world.

Anonymous said...

I do believe all of the ideas you have offered for your post.
They're very convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are very quick for novices. May you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

my web-site: anti cellulite treatment

Anonymous said...

Saya keja retail as supervisor. Gaji tak lah besar bolelah untuk survive

Anonymous said...

Aku pun sama,level aku sijil ja tapi gaji boleh smpai 2 ribu lebih tapi masa dgn keluarga memang x ada,sembahyang jumaat pun kena ikut shift,kalau balik mesti tidur sebab letih kerja 12 jam,kerja aku mmg pressure hari hari boleh stres,orang atasan gila output(keluaran) kalau x dpt output mmg terukla.Sekarang ni aku dah apply kerja dgn membe aku walaupun gaji x sama yg aku dpt arini tapi bnyk masa dgn family dan selesa membuat ibadah itu yg penting.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...