Sunday, August 21, 2011

Kisah Solat Terawih

Alhamdulillah setakat ni masih mampu tunaikan solat terawih..buat kat surau jer dekat dengan rumah..lagipun surau cepat sikit sebab imam baca short2  jer..hihi..


Dah lama saya nak cerita isu solat terawih ni tapi asik tertangguh ajer..maklumlah idea kurang nak hadir..saya biasanya sampai awal dengan ma dan kakak..jadi dapatla cop tempat yang selalu kami duduk..haaa..surau pun main cop2 taww?yerla sepatutnya sampai awal dok atas sampai lambat dok bawah kan?


Tapi tak sebenarnya..yerlah isu ni rasanya bukan time terawih jer but almost all the time lah maybe..kalau arini duduk sini maka esoknya begitulah..kalo tak nanti ada yang sentap..tak aperlah bab tu..bab yang lagi anehnya bila makcik2 takmau naik duduk saf depan..disuruhnya orang lain yang lebih muda dari mereka..


Geram pun ada bila kena suruh2 macam tu..suruh orang tapi dia sendiri takmau naik ke depan..padahal mereka2 lah patut kami beri keutamaan untuk berada di saf depan..kerana ganjaran pahala yang besar di sisiNya..bukan kami taknak pahala tu..tapi menghormati mereka sebagai yang lebih tua..


Yang bestnya lagi bila imam kata rapatkan saf masing2 pun betulkan barisan..hakikatnya bukan rapatkan saf tapi berdiri betul2 dia atas sejadah masing2!nampak macam dah penuh saf tapi sebenarnya masih banyak ruang antara satu sama lain..sebab itu setiap kali terawih saya atau kakak tidak akan bawa sejadah..bermakna hanya dua sejadah untuk 3 orang..yang ma dan saya atau kakak bawak..


Entahla..nak ditegur..macamana?saya betul2 tak reti nak beritahu..sekadar rapat2kan saf dan pandang dan bagi isyarat orang bawah suruh naik tapi memandangkan nampak seolah2 saf sudah 'penuh' maka solat diteruskan begitu..saya tidak pasti bagaimana solat kami..kadang2 rasa lebih baik solat sendirian..sedih..

3 comments:

BuLat i2 CirCLE said...

lain tempat b'beza..kt tmpt sy lg suke smyg kt surau..bab imam kt surau bace sedap..hehehe..xleh marah org tua gk..die xnk naik depan sebab nk membiasakan org muda ddk depan..lps 2 yg xrapatkan saf 2 sbb org tua neh sukakan keselesaan . xselesa lak die nk semyg b'kepit2..

ArELeEz said...

tepuk dada, tanya la iman..

Qaseh dalia adelia said...

rapatkan saf lah bagus ..
kalau ada orang xnak pergi depan biar kita yg naik ke depan =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...