Tuesday, November 23, 2010

cubaan membuat meatball

semalam balik dari keje terus begegas ke PKT..cari barang2 nak try buat meatball sendirik..kebetulan my sis pon nak g cari susu budak2 yang K.niey kirim..ekceli hasrat nak buat meatball homemade ni da lame tependam..tapi asyik tak jadik jer..bila balik umah ma dah masak ciap2 makan da kenyang nak masak nye memang tak ar..mood kenyang dah melanda..hehehe..

by google

masa kat ofis tu saya mengoogle resepinya..and...saya jumpa..banyak resepi nya..and bebeza2 la kan..tapi saya amik yang mudah bagi saya jerla..and yang senang nak cari barang2 nya..owh..maaf..saya da luper dari 'rumah' saper saya curik resepi tu..he3..sori..luper lak nak tick untuk credit kan..tapi tak aperla..bukan sengaja..:p..

lepas maghrib semalam saya da start besilat kat dapur..seriusly haru betul nak buat meatball ni..dahler i ni ala2 pro gitu bab masak2 ni..wakakak..neves jugak nak buat sebab takut tak jadik..huhu..awal2nyer kecoh jer sumer orang kat dapur..anak2 buah pun sibuk jer dok btenggek tunggu i cincang daging..huh..xsabar dyorang..asyik cakap lapar..lapar jer..padahal dah makan macam2..lambat lagi la anak2.. tu baru fasa 1 jer baru..hihi..

by google

lepas lamer2 sumer orang da boring tinggal la saya sorang2 ciapkan swedish meatball i..kwa2..encik hisyam perli saya taw bila saya cakap nak buat swedish meatball..masa tu dye belum taw kehebatan saya..hahaha..ok..buat punya buat..adun punya adun..gentel punya gentel..goreng punya goreng..kacau punya kacau..maka ciaplaa..hehe..senangkan resepi i..hiksss...masa ciap masak tu jam da menunjukkan kol 9.40..omG!lamer ghilosssss..haha..hebat tak hebat..2 jam lebey nak masak benda alah tuuuuu jer..K.niey da ciap perli2 cakap "adoi poso la cik abe dyo male ni..jap agi bangun sahur make meatball"..kakaka..senget tol..aaahhh..saya tak kisah..janji saya tunai jugak hajat nak buat..

by google

urm..konklusinya..meatball tu tak berapa menjadi..tapi stil boleh dikategorikan meatball la..just ruper jer xcantik..n agak tawar cikit la..tuan punya resepi tu xsuka garam la gamak eyh kan..saya pon men ikut jerla..yerla kata first time cuba..wajib skema..kih3..tapi bila goreng..waaaahh..nyum3..crunchy n spicy jerk rasanya..n i was praised by my sis..owh..lalalala..n anak2 buah saya juga..dyorang cakap ciksu hebat!hahaha..usaid lagi la.."waahhh...tghor tekcu"..hikhik..men angin btul dyorang ni..


by google
ni la meatball ikea yang diagungkan ramae tu..huhu..sedapkah??

saya juga buat sos sekali..ala dah ikut resepi sos ala2 meatball ikea kan..haaa..gtulaa..saya pon tak penah rasa meatball kat ikea rasanya caner..n french fries skali untuk tak nampak kaku sangatla..i ciap masak sumer pon da nak tido..hehe..Usaid dengan kakak saya Ayu tak sempat rasa sebab da krohs2 dlu..Naim licin habiskan sepinggan..saya plak sengaja tanya dye ulang2 sedap tak Long..sedap tak..dye pon jawab la bepoloh kali sedap..sedap..hahaha...orang tengah sengal masak menjadi..wink2..


inilah dye buat pertama kalinya saya pampangkan hasil masakan saya..wahahaha..lawak lak..jangan gelak yor kawan2..gambar memang sajer tak letak banyak n tak amik gamba sangat pon..sebab memang takut kene kutuk kaw2..hehe..

acara membulatkan adunan meatball..daging yang telah dikisar bsama2 bahan lain..









daaaaaaaaaannnnnn....

inilah dye..si buruk rupa itu..hikhik..











caaakkkkk!!!!














hakcipta terpelihara..hahaha..jemput2..
rupa cik meatball tak jelas sangat kan..haaa..sengaja curah sos tu banyak2..hehe..


selamat mencuba pada yang nak cuba yer..sila la google resepi kalo nak..saya ni jenis giler pelupa..resepinya dah tinggal kat umah..so kalo nak explen stepnya kat cni memang tak bulih..huhu..


3 comments:

Redbloodsnow said...

wahhhh rajinnyerrrr die wat meatball. meh courierkan 1kg ke kuching utk zie ea....hikss :P

aNaYaNa said...

orait zie..
jap g sampae..hehehe..

Anonymous said...

My brother suggested I may like this blog. He used to be totally right.
This submit truly made my day. You can not imagine simply
how much time I had spent for this information! Thank you!


my web site best cellulite treatment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...