Monday, March 21, 2011

Akad Nikah Di Masjid Amalan Kristian

"walaupun pernah berlaku peristiwa akad nikah dalam masjid pada zaman Rasulullah namun, ia berpunca dari kehadiran seorang wanita ke dalam masjid yang mahu dirinya dikahwini"...


Rasulullah pernah mengingatkan umat Islam supaya tidak melakukan akad nikah dalam masjid kerana ia meniru penganut Kristian yang menikah dalam gereja dan Yahudi di rumah ibadat mereka.


kata Datuk Ahmad Jusoh,anggota Majlis Fatwa Perlis.


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx




huhuhu..betul ker ni?dah terkeliru dah..orang kata nikah di masjid lebih afdhal..yerla rumah Allah kan..lagipun mostly orang nak kawin ni prefer nikah kat masjid la kan sebab nanti pengantin laki takla nebes sangat, tak ramai orang..




ni kena penjelasan terperinci ni barula orang2 islam ni tak terkeliru...senang nanti nak decide kawin kat umah jer kalo dah sah tak boleh nikah kat masjid..





2 comments:

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

seyes?? maera tak penah tau pun psl tu..tp alhamdulillah dlm family memang sume nikah kt umah..

Kak Sam said...

Assalamualaikum.
Akak datang dari penang ni. Tadi ada dengar caller tanya ustaz kat ikim. Ustaz tu jawab biar majlis fatwa yang jawab.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...