Wednesday, April 20, 2011

Penyelesaian Untuk Masalah Jerawat Degil!

Assalamualaikum wbt.


Korang ada masalah jerawat?jerawat kecik,jerawat besar,jerawat batu dan macam2 mak nenek lagi jerawat?taknak hapus2 dari muka korang?sangat degil?Ok meh2 baca sat aku nak ceghita sikit..


1) Pertama sekali kalau korang nak selamat better pegi jumpa doktor pakar kulit..maksud aku mana2 klinik yang specialist bab penyakit kulit..macam aku buat sebulan yang lalu..:)..sebelum ni aku takut nak pergi sebab takut mahaallll ya hamat..tapi takderla sangat..hehehe..Aku pergi Klinik Mahmud di Wakaf Bharu..


2) Dah pung pang2 ngn doktor,doktor tanya ko nak buat injection ke tak(untuk jerawat batu) better ko buat..aritu aku buat abih RM30 jerr..jer kata koo??hehe..berbaloi apa..sebab jerawat tu surut serta merta macam magik..pergghhh!tapi jangan risau inject tu takla sakit mana..ko rasa sengal kejap jer..aku tak expect aku ada jerawat batu sebab ia kecik2 jer...huhu..


3) Kalo ko tak cukup duit..ko jangan malu cakap kat doc tuh..macam aku aritu..hehe..aku siap gitaw dia doktor jangan bagi ubat mahal2 saya takut tak cukup duit..:p..selamber jer aku..doc tuh kata, takper doc bagi ikut bajet awak..takper tak cukup duit pun bayar dulu separuh..bulih bayar ansur..ni klinik bukan salun..whooaaaa..aku teruja giler ngn Dr Laili neh..ada ker doc macam tuh?hi3..klinik lain aku taktaw la k..


4) Jangan lupa tanya pasal pemakanan..macam aku..^_~..aku tanya kena pantang makan tak doctor?katanya jerawat tak perlu pantang makan sebenarnya..melainkan kalau ada resdung..ohhh..aritu aku buat rawatan kat permata hijrah negatif resdung..maknanya takderla resdung..tapi bila cakap kat ma aku dia kata doktor taw apa..nak duit jer..wakaka..kejam..tapi so far memang aku tak pantang..rugiiii..rugiii pantang..alhamdulillah semua positif setakat ni..:)..terpulang korang..kalau pantang lagi baik kot..


5) Lepas tu dapatla sari ubat2an yang menepati duit poket aku masa tu..hehe..tak banyak ada 3 jenis jer..
Start your skin care regimen with a soap-free, hypoallergenic facial cleanser that gently exfoliates without drying the skin.
6) Pencuci muka..atau nama dia Neostarata Facial Cleanser PHA 4..jenisnya adalah gel..sangat sedap ok pakai ini..mencuci jerawat2 yang ada dan mencegah jerawat naik..ada jugak naik kecik ya hamat tapi esok terus kecut..biasala muka aku berminyak kan..jangan risau walaupun agak mahal tapi aku pun taktaw bila nak abis..sebab secoit jer guna..3x sehari..pagi petang malam..Harga aku tak ingat sebab ubat campur2..tapi dia gitaw lam RM100++





gamba contoh jer..lebih kurang..

7) Doc jugak bagi antibiotik untuk ditelan...antibiotik tu dalam tube atau kapsul ker gtu waner ijau..1x jer sehari..katanya lepas makan..aku telan lepas makan kadang pagi kadang malam..hehe..sukati aku jer..harga yang ni mungkin RM30-40++ sebab jugak ubat da campur jadi aku agak2 la..





contoh

8) Last sekali doctor bagi aku ubat sapu kat parut jerawat tu la..dia cakap jerawat aku takla sangat..tapi parut itam..sangat coi ok..aku memang nak sangat ubat parut ni..dulu aku guna mederma ke aper tuh takder kesan pun..ubat yang doc kasi tuh aku taktaw nama apa..sebab dia da letak lam bekas bulat putih..tapi so far nampak kesan..dia punya kesannya peeling la..kena bersabar la aku g mana2 ngn muka menggelupas..tapi tak teruk sangat..area ada parut tu jerla yang menggelupas..tapi aku dah cover ngn Vaseline Intensive Care..bolehla..hok ni pun harga lebih kurang RM40 gitu la..aku tak diberitahu..aku calculate sendiri..berdasrkan harga pencuci muka n duit aku yang keluar..:)



Semua ubat2 ni based on kulit muka aku yang berminyak dan jugak bajet aku jer..Doc ada offer aku set lengkap untuk perawatan kulit nih tapi aku refuse la..sebab baru nak cuba..kang abih mahal2 tak menjadi mau GILA hakuuu..keh2..


Satu lagi kalo nak cuba bolehla pegi beli jer ubat2 yang aku nyatakan..tak payah jumpa doc..sebab jumpa dia pun da kne caj kat situ kaann..especially aku syorkan Neostrata facial cleanser tuh la..Amat bagus..boleh tahan berbulan kot walaupun SIKIT mahal tapi berbaloi..


Kalo nak kesan yang cepat jangan pakai any bedak kompak tawu?siyes takley melawa..aku tahan seminggu jer..lepas tu aku baham jugak miyami tuh..takder effect so far..ok jer..hahaha..


Ok korang..nak cantik sila berkorban..harap pengalaman aku boley buat rujukan..ada jerawat batu g cucuk cepat2..esok g keje dah cantik..hehehehe...



Wassalam..




16 comments:

sweethOneY said...

wah, tengok gambar mmg nampak muka dah licin!!

aNaYaNa said...

sweethOneY : Xderla licin mana lagih..tapi takderlah jerawat ketuls..hikss..

SizZLing SuZai said...

huh ni mmg sy kna bace ni..tgh sengsara my=uke cam hampeh gler skg!!! mcm2 try dh kn tp...............hopefully this time it works..

Anonymous said...

blh bg alamat penuh n nama klinik x...mcm nk g try....

Anonymous said...

I visited multiple websites however the audio feature for audio songs present at
this site is really superb.

my homepage new cellulite treatment

AdzMkmk said...
This comment has been removed by the author.
NMH said...

berminat jugak nak tau kat mane klinik tu.stress dengan masalah parut jerawat xhilang2.hmmm.if possible bagi alamat.tq

NMH said...

berminat jugak nak tau kat mane klinik tu.stress dengan masalah parut jerawat xhilang2.hmmm.if possible bagi alamat.tq

Miss_Yana_Afi (",) said...

Neostrata facial cleanser ni produk obersea kan.. Mmg patut la mahai..
Tapi klu berkesan, apa salahnya kan.. Nice entry, thanks for sharing (^^,)

Anonymous said...

kalau injection putihkan kulit ado tak?

Nurin Hawa said...

Serius malu if byk jerawat kt muka.. Tambah2 jerawat batu.. Self confidens pon kurang..Jom usha2 supplemen terbaik utk atasi masalah ni dan cantikkan muka

Dapatkan juga produk utk cantikkan kulit muka yang betul

oh kji -produk hilangkan jerawat said...

saya dah lalui zaman muke berjerawat ni..tp mase tu form 1,mcm2 produk dan petua..ingat yang last pakai putih telur dan fair & lovely(mmg untuk cerahkan kulit tapi ade pakai jgk mase tu) last2 jerawat hilang cam gitu je.

xandrea eyra said...

Klinik u og kat mna ehh...

xandrea eyra said...

Klinik u og kat mna ehh...

xandrea eyra said...

Klinik u og kat mna ehh...

Aisyah Ghazi said...

Hello admin. Thx for the sharing. i pki neostrata tu mmg ada kesan. kurang sikit. okay la sikit. hehe. Anyway, free2 jemput dtg ke blog i utk info2 kekal fit dan slim.

>>>Info Fit & Slim Semula Jadi! <<<

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...