Monday, September 6, 2010

raya mereka bagaimana?



  (gambar petikan dari harian metro)


u ol da bace x paper arini?
ekceli sy pn baca paper online jer..jarang sgt bli paper kat kdae..
tgok gamba kat atas 2 kan..
sy belek2 harian metro tadi then terklik link tajuk dye 'raya paling bermakna'.
baca baru bape kerat da mleleh2 air mata plus tgok gamba..
wuu..sy sgt sensitip wit ol dis things...
xabis pn sy bace berita tu,trus jumping blog nak tulis ni..
apa yang membuatkan saya terkesan sgt adala 
tentang anak2 yatim tu..
ada yang paling kecik umo 3tahun..
uhh..xley imagin cmaner anak2 ni jalani hidup dyorang tnpa ibu ayah kan..
3 tahun?kecik sgt lg tu..
n ramae lg yang lbey muda dari tu pn kan?
yang kita slalu dgr n tgok kot tv kes kmlangan n so on..
2 xtmasuk kes buang bayi..bayi yang masih hidup..
membesar tnpa ibu ayah..kira yatim gak la kan?
mereka xkan dapat merasa macamana merengek dgn ibu ayah
 untuk mintak baju baru,kasut baru dan mcm2 lagi..
hanya tunggu mana2 or sape2 yang baik ati untuk bg bantuan
sempena menyambut raya..
xder istilah tema warna baju raya untuk keluarga..
xde semua 2!
oh adik2..simpatinya saya..even sy pn anak yatim
 since arwah abah mninggal when i in standard 3..
tp sy xdela ape sgt bcoz sy stil ada ma n kakak2 sy ada dah kje time 2..
n plus me anak bongsu..
sy pn xmampu nak bg bantuan aper2..scebis rasa simpati sahaja yang
mampu sy luah kat blog ni..
sbg peringatan untuk diri sendiri bahawa dalam kita asyik
buat persiapan raya segala mak nenek
jangan kita lupa masih ada yang masih mengharap ihsan 
untuk sepasang baju raya mungkin 
wlupn raya cuma tinggal 3 hari saja lg...
n for those yang ada jiran2 yang makcik2/pakcik2
yang hidup sebatang kara tnpa anak2 n saudara mara
harap2 kita jengahla mereka di hari raya nt..
hati tua..mungkin xmengharapkan baju raya,biskut raya atau apapun..
ckup skadar scebis kasih syg untuk kita beri
demi sebuah senyuman di hari raya..






~xpenah merasa raya dengan 'atuk'.mereka pg dlu sblum sy knal mereka~

2 comments:

Al said...

entri menginsafkn sempena raya..

yela kan, raya pun raya jgk, tp jgn smp x ingt org lain yang x mampu

aNaYaNa said...

btul 2 Al..hrap2 kita xlupe pada yang memerlukan..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...